Kocaeli Şehir Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği, akciğer zarı kanseri (mezotelyoma) tedavisinde bir başarıya daha imza attı. Hastanın, başarılı cerrahi müdahale sonrası yapılan birinci yıl kontrolünde hastalığının tamamen iyileştiği açıklandı.
Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Hasan Oğuz Kapıcıbaşı ve ekibi; Uzm. Dr. Adil Avcı, Uzm. Dr. Sibel
Salman Biltekin, Uzm. Dr. Seçkin Deniz ve Uzm. Dr. Alper Tabur’dan oluştu. Ekip, hastalığın erken evrede teşhis edilmesi ile cerrahi tedaviyle kanserin tamamen ortadan kaldırılmasını başardı.
Mezotelyoma, Erken Tanı ile Kontrol Altına Alınabiliyor
Göğüs Cerrahisi Kliniği'nden Doç. Dr. Hasan Oğuz Kapıcıbaşı, hastalığın en önemli nedeninin asbest maddesinin solunum yoluyla vücuda alınması olduğunu vurguladı. Kapıcıbaşı, bazı illerde doğada serbest olarak bulunan asbestin de önemli bir risk faktörü olduğunu söyledi.
Mezotelyoma hastalığının belirtileri arasında akciğerlerde su toplama, nefes darlığı, ağrı, kilo kaybı ve öksürük bulunduğuna dikkat çeken Kapıcıbaşı, erken tanının hastalığın tedavisinde kritik bir rol oynadığını söyledi. “Evre 1 veya 2’deki hastalarda cerrahi tedavi mümkündür. Ancak hastalık, yıllar içinde sinsi şekilde gelişir ve genellikle ileri evrede teşhis edilir. Erken teşhis edilen vakalarda cerrahi müdahale başarılı sonuçlar verebilmektedir,” dedi.
Başarıyla Gerçekleştirilen Cerrahi Müdahale
Hastanın bir yıl önce geçirdiği cerrahi operasyonla ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Kapıcıbaşı, “Amacımız, hastalığı tamamen temizlemekti. Bu cerrahi müdahale, kanser hücrelerini ortadan kaldırmak için multimodal bir tedavi planının parçası olarak gerçekleştirildi. Tedaviye cerrahi müdahale sonrası kemoterapi ve/veya radyoterapi de eklenebilmektedir,” dedi.
09 Aralık 2024