Bebek Dostu Hastane
17 Ekim 2024

BEBEK DOSTU HASTANE

Emzirmenin anne ve bebek sağlığı açısından yararları ve anne sütünün bebekler için en ideal besin olduğunun bilinciyle hizmet veren ve Bebek Dostu Hastane olma kapsamında tüm kriterleri yerine getiren hastanemiz, Sağlık Bakanlığı ‘ULUSAL BEBEK DOSTU HASTANE DEĞERLENDİRME EKİBİ’  tarafından 7-9 Ekim tarihlerinde yapılan değerlendirme sonucu ‘BEBEK DOSTU HASTANE’ ve ‘BEBEK DOSTU YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ’ ünvanı almıştır.

BAŞARILI EMZİRME POLİTİKAMIZ 


1. Hastanemizde anne sütünün, bebekler için en ideal besin olduğu kabul edilmektedir. Anne sütü ve emzirme uygulamasının korunması, teşvik edilmesi ve desteklenmesi amacıyla personel ve ebeveynlere düzeli aralıklarla paylaşılan emzirmeye ilişkin yazılı bir emzirme politikası hazırlanmış olup, tüm personel tarafından benimsenmiştir.

2. Hastanemizin tüm birimlerinde bebek formüllerinin pazarlanması ile ilgili uluslararası yasa benimsenmiştir. Kurumumuzda anne sütü muadillerinin reklam ve pazarlamasına izin verilmemektedir.

3. Hastanemizde Bebek Dostu Hastane Komitesi kurulmuş olup, bu alandaki veri izleme ve sürdürülebilirlik çalışmaları işbirliği içinde devam etmektedir.

4. Hastanemizdeki tüm sağlık personeli bu politika doğrultusunda hizmet içi eğitim almış olup, annelere destek olmak konusunda yetkin ve beceri sahibidir.

5. Hastanemize başvuran tüm hamilelere anne sütünün önemi, emzirmenin yararları ve yöntemleri konusunda bilgi verilmektedir.

6. Annelerin bebekleri ile doğar doğmaz en kısa sürede ten-tene temas kurması sağlanarak, en kısa sürede emzirmeye başlaması ve temasın kesintisiz şekilde sürmesi için destek olunmaktadır.

7. Annelere, emzirmenin nasıl olacağı, emzirme yöntemleri ve bebeklerinden ayrı kaldıkları durumlarda sütün salgılanmasını nasıl sürdürebilecekleri gösterilmektedir.

8. Tıbben gerekli olmadıkça yeni doğanlara anne sütünden başka yiyecek, içecek verilmemektedir. İlk 6 ay sadece anne sütü verilmesi devamında ise uygun tamamlayıcı beslenme ile beraber emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesi konusunda aileler bilgilendirilmektedir.

9. Hastanemizde kaldıkları süre boyunca anne ile bebek 24 saat aynı odada kalmaktadır.

10. Annelerin bebekleri acıktığı zaman verdikleri işaretleri tanıması ve bunlara yanıt vermesi konusunda destek olunarak, bebeğin her isteyişinde emzirmeye teşvik edilmektedir.

11. Emzirilen bebeklere yalancı meme, emzik ve biberon verilmemekte, riskleri konusunda aileler bilgilendirilmektedir.


BAŞARILI EMZİRMEDE 10 ADIM 

1. HASTANEMİZDE, ANNE SÜTÜ VE EMZİRME UYGULAMASININ KORUNMASI, TEŞVİK EDİLMESİ VE DESTEKLENMESİ AMACIYLA BİR EMZİRME POLİTİKASI OLUŞTURULMUŞTUR.
          a) ''Anne Sütü Muadillerinin Pazarlanmasıyla İlgili Uluslararası Yasa'' ve Dünya Sağlık Asamblesi’ nin ilgili kararları eksiksiz şekilde uygulanır.
          b) Personel ve ebeveynlerle düzenli aralıklarla paylaşılan, yazılı bir bebek beslenme politikası oluşturulmuştur.
          c) Sürekli izleme ve veri yönetim sistemleri kurulmuştur.

2. PERSONELİN EMZİRME KONUSUNDA ANNELERE DESTEK OLMAK İÇİN GEREKEN BİLGİ, YETKİNLİK VE BECERİLERLE DONATILMASI SAĞLANMAKTADIR.

3. HAMİLE KADINLAR VE AİLELERİ EMZİRMENİN ÖNEMİ VE YÖNETİMİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLMEKTEDİR.

4. ANNELERİN BEBEKLE DERHAL VE KESİNTİSİZ ŞEKİLDE TEN TEMASI KURMASI SAĞLANIR VE DOĞUMDAN SONRA EN KISA ZAMANDA EMZİRMEYE BAŞLAMALARI İÇİN ANNELERE DESTEK OLUNMAKTADIR.

5. EMZİRMENİN BAŞLATILMASI VE SÜRDÜRÜLMESİ İLE SIKÇA KARŞILAŞILAN GÜÇLÜKLERİN YÖNETİLMESİ KONUSUNDA ANNELERE DESTEK SUNULMAKTADIR.

6. TIBBİ BİR ZORUNLULUK OLMADIĞI SÜRECE, YENİDOĞANA ANNE SÜTÜNDEN BAŞKA HERHANGİ BİR YİYECEK VEYA SIVI VERİLMEZ.

7. ANNELERİN BEBEKLERİYLE BİR ARADA TUTULMASI VE BEBEKLERİN GÜNÜN 24 SAATİ BOYUNCA ANNELERİYLE AYNI ODADA KALMASI SAĞLANMAKTADIR.

8. BEBEĞİN ACIKTIĞI ZAMAN VERDİĞİ İŞARETLERİ TANIMALARI VE BUNLARA YANIT VERMELERİ KONUSUNDA ANNELERE DESTEK OLUNMAKTADIR.

9. BİBERON, BİBERON EMZİĞİ VE BOŞ EMZİK GİBİ APARATLARIN KULLANIMI VE RİSKLERİ KONUSUNDA ANNELERE DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLMEKTEDİR.

10. EBEVEYNLERİN VE BEBEKLERİN EMZİRME KONUSUNDA SÜREKLİ DESTEK VE BAKIM HİZMETLERİNE ERİŞİM SAĞLAYACAKLARI MERKEZLERLE İLGİLİ BİLGİLENDİRMELERİ TABURCULUK İŞLEMLERİ ÖNCESİNDE SAĞLANMAKTADIR.