Romatizmal Hastaliklar 50 Yasindan Önce Basliyor

Günümüzde birçok kisi romatizmal rahatsizliklarla mücadele ederken, uzmanlar bu rahatsizliklarin 50 yasin altinda basladigi konusunda uyariyor. Romatizmal hastaliklarda taninin erken konulmasinin tedavinin basari oranini yükselttiginini ifade eden Romatoloji Hekimi Uzm. Dr. Aydan Köken Avsar, "Vaktinde ve dogru tedavi edilmeyen iltihapli romatizmal hastaliklar eklemlerde kalici hasara yol açarak hareket kisitliligi, sakatlik ve is göremezlige sebep olmaktadir" dedi.

Romatizmal Hastaliklar 50 Yasindan Önce Basliyor
Kocaeli Sehir Hastanesinde görev yapan Romatoloji Hekimi Uzm. Dr. Aydan Köken Avsar, 12 Ekim Dünya Artrit Günü dolayisiyla bilgilendirmelerde bulundu. Artritin eklemde agri, sislik, hassasiyet, isi artisi, kizariklik ve eklem hareketlerinde kisitlilikla kendini gösteren bir hastalik oldugunu ifade eden Avsar, "Artriti olan hastalarin önemli bir kismi özellikle de iltihapli olanlar, sanilanin aksine 50 yasin altinda da baslar. Günümüzde çok fazla çesit romatizmal hastalik bulunmaktadir. Romatizmal hastaliklarin nedenleri çok iyi bilinmemekle beraber, genetik olarak yatkinligi olan bireylerde çevresel faktörlerin de etkisiyle ortaya çiktigi düsünülmektedir" dedi.



"Sadece eklemleri etkilemezler"

Romatizmal hastaliklarin düsünüldügü gibi yaslilikla ilgili bir durum olmadigini vurgulayan Avsar, "Çocukluk çagindan ileri yasa kadar her yas grubunu etkileme özelligi vardir. Sadece eklemleri etkilemezler. Eklemlerin yaninda akciger, beyin, kalp, böbrekler,deri ve gözleri de etkiler. Bazen eklemleri tutmadan önce bu hayati organlari tutarak yasami tehdit edebilirler" diye konustu.



"Sakatlik ve is göremezlige sebep olmaktadir"

Romatizmal hastaliklarda taninin erken konulmasinin ve tedaviye erken baslanilmasinin tedavinin basari oranini yükselttiginin altini çizen Dr. Köken Avsar, "Vaktinde ve dogru tedavi edilmeyen iltihapli romatizmal hastaliklar eklemlerde kalici hasara yol açarak hareket kisitliligi, sakatlik ve is göremezlige sebep olmaktadir. Romatoid artrit ve ankilozan spondilit halk arasinda en çok adi duyulan ve diger romatizmal hastaliklara göre toplumda daha sik görülen iki önemli hastaliktir. Romatoid artrit daha çok el ve ayak gibi küçük eklemleri simetrik olarak etkileyerek dogru tedavi edilmediginde kalici sekil bozuklugu ve hasara yol açan bir hastaliktir. Günümüzde romatoid artrit tedavisindeki hedef hastalari mümkün olan en erken asamada yakalayarak tedaviye baslamaktir. Bununla birlikte 6 haftayi geçen sürelerde devam eden küçük eklemlerde agrilarin olmasi, yakinmalarinin istirahatle artmasi ya da sabahlari yarim saati geçen bir tutukluk olmasi, beraberinde cilt bulgulari, agiz kurulugu, göz kurulugu gibi baska organlarla ilgili bulgularin da eslik ediyor olmasi altta romatizmal hastalik olabileceginin isareti olabilir" ifadelerini kullandi.

"Erken tani ve tedavi önemli"

Ankilozan spondilit ile ilgili de önemli açiklamalarda bulunan Dr. Köken Avsar, "Omurgayi etkileyen, bel ve sirt agrisi ile kendini gösteren bu hastalik çesidin de genetik yatkinlik önemlidir. Özellikle 40 yasin altinda baslayan, 3 aydan fazla süredir olan egzersiz ve hareketle rahatlayan, istirahat ile artan bel agrisi olan hastalarin romatoloji poliklinigine yönlendirilmesi önemlidir. Romatizmal hastaliklarin tedavisi kronik hastaliklar olarak bilinse de son zamanlardaki güncel tedaviler ile birçok hasta normal sekilde yasamina devam edip kalici bir eklem hasari olmadan agrisiz bir yasam sürmektedir. Erken tani ve tedavi ile bu oranlar çok daha fazla oldugu için dogru hastalarin vakit kaybi olmadan romatolojiye yönlendirilmesi büyük önem arz tasimaktadir" dedi.

Kaynak: İHA